Dobar programer, po meni, treba biti voljan stalno učiti i usavršavati se

Jedan od programera u IT Odjelu Direct Booker-a je dobitnik Rektorove nagrade na Sveučilištu u Dubrovniku za najbolji uspjeh na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo u akademskoj godini 2019./2020., Adi Čustović. Pred sami kraj studiranja zaposlio se u DB-u. Prisjeća se kako se odlučio baviti programerstvom.

Dok sam išao u srednju školu nisam planirao biti programer. Igrao sam dosta igrica, pa mi je posao iz snova bio testirati te igrice. Bio sam svjestan da mi je ta želja pomalo nerealna. Pred sami kraj srednje škole sam razmišljao biti profesor matematike, ali ipak sam se odlučio za druge opcije. Upisao sam fakultet ponajprije zato što se nalazi u Dubrovniku, a ima najviše kolegija vezanih za matematiku. Na četvrtoj i petoj godini fakulteta sam shvatio da sa programerstvom ima dosta poslovnih prilika, čak i u Dubrovniku. 

Koje su karakteristike koje bi trebao imati programer i koje bi savjete dao budućim programerima? 

Dobar programer, po meni, treba biti voljan stalno raditi i učiti. Retrospektivno bih rekao da na fakultetu nije važno imati dobre ocjene da bi dobio dobar posao. Važno je naučiti takozvani princip učenja, da se možeš lako prilagoditi. Kada dođeš na posao nećeš raditi isključivo na onome što si učio na fakultetu. Ta prilagodba je stvarno bitna i taj princip učenja kako bi što brže svladao nove programske jezike.

Je li ti obrazovanje pomoglo u ovom poslu? 

Sigurno jest. Neki od programa su mi bili poznati kad sam došao ovdje raditi upravo zbog stečenog obrazovanja, ali smatram da mi je najviše pomoglo to što smo iz nekih kolegija sami morali raditi i osmisliti svoj projekt. 

Kako izgleda tvoj radni dan? 

Ujutro pogledam zadatke koje treba riješiti. Usput gledam prijave za neke greške ili zahtjeve koje kolege prijavljuju. Kod zadataka obično imamo one više i manje prioritetne. Pokušavam se držati rokova koliko god je to moguće. 

Jesi ti više za rad od kuće ili iz ureda? 

Mislim da je važno raditi iz ureda zbog bolje i lakše komunikacije sa kolegama. Iako je posao u IT odjelu pretežno individualan, na zadnjih nekoliko projekata smo međusobno surađivali. Znači rad iz ureda ipak u mom slučaju.

Na koji  način IT Odjel unapređuje poslovanje Direct Booker? 

Mi radimo na razvoju računalnosti koje korisnici zahtijevaju ili mi mislimo da bi bile dobre. Osim toga radimo na samom održavanju sustava koji koriste korisnici. IT odjel je razvio Booker Tools softver koji koriste iznajmljivači turističkog smještaja. On pomaže kod vođenja objekata jer je sve automatizirano. Iznajmljivači mogu brže i lakše odrađivati svakodnevne radnje.

Booker Tools je tehnologija koja se je razvijala prema potrebama agencije Direct Booker koja je prepoznata kao jedna od TOP 10 svjetskih agencija za menadžment turističkog smještaja. I vi se bavite iznajmljivanjem turističkog smještaja? Saznajte kako možete zaraditi više dok radite manje: bit.ly/3feQTsr