Kako gosta “natjerati” da se nastavi vraćati i sljedećih godina?

U posljednje vrijeme često čujemo kako današnji gosti žele obići što više različitih destinacija u što manje vremena, pa se u pravilu nikad ne vraćaju na isto mjesto. Ta tvrdnja možda vrijedi za dobar dio mlađe populacije, međutim, velik udio u postotku gostiju u Hrvatskoj i dalje čine upravo tzv. “stalni” gosti.

To su uglavnom obitelji koje ostaju po tjedan dana, pa i više, a vrlo su zahvalni gosti jer često rezerviraju razdoblja u predsezoni i posezoni kad nije velika gužva. S druge strane, gosta koji je izrazito zadovoljan sa smještajem puno je lakše i isplativije opet dovesti, nego ulagati dodatno u dovođenje novih gostiju.

Mnogi naši partneri – iznajmljivači imaju goste koji im se vraćaju i po 20 godina. Donosimo neke od njihovih savjeta koji i vama mogu pomoći da jednosezonske goste učinite gostima za puno idućih godina.  

Oglas smještaja

Prvo što privuče svakog gosta jest oglas smještaja. Vrlo je bitno da opis smještaja i fotografije budu realistični kako bi gost znao što može očekivati. Nerealnim fotografijama i lažnim opisima smještaja se može privući veliki broj gostiju, ali iznajmljivač ima veće šanse za dobiti lošu recenziju. Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje, zato je bitno da iznajmljivač bude iskren prema gostu u svakom smislu. Oglas privuče gosta, ali domaćin ga zadrži. 

Prvi dojam

Najvažnije je da gost nema neugodnih iznenađenja kad prvi put dođe. Najbolji prvi dojam ćete ostaviti ako su se gostu ispunila očekivanja koja je imao kad je rezervirao smještaj. Dakle da su sve informacije točne i nedvosmislene, te da je prije dolaska mogao uspostaviti laku komunikaciju s vama ili agencijom.  Direct Booker ima Odjel Korisničke podrške koji radi 365 dana u godini od 8 do 24 sata i koji brine da gost u svakom trenutku može dobiti informaciju koju traži.  

 

 

Gesta koju će pamtiti

Naš iznajmljivač Slavko Ćuk ima goste koji mu dolaze petnaestu godinu zaredom. Kaže, treba znati s ljudima. “Ja ih uvijek počastim bocom vina i porazgovaram s njima. Neki gosti žele uživati u miru, pa ih ostavim na miru. Neki vole razgovarati i družiti se. Ne treba ništa forsirati, tako  će gostu uvijek biti najugodnije”. 

Ako se potrudite napraviti večeru, pogotovo zadnjeg dana vašeg druženja, budite sigurni da će to gostu ostati u trajnom sjećanju, i da će utjecati na njegovu odluku o ponovnom dolasku. Svi gosti su različiti i iznajmljivač mora procijeniti koji gost zahtijeva veći angažman. Neki gosti samo žele uživati u odmoru i ne žele pretjerani kontakt s iznajmljivačem, dok neki gosti jako cijene njegov trud i žele bliski kontakt i veću povezanost.

Ostanite u kontaktu

Ako svog domaćina zapamte kao toplu i susretljivu osobu, veće su šanse da se počnu redovito vraćati u njegov smještaj i da postanu stalni gosti. Mnogi iznajmljivači kao ključan faktor za stjecanje dugogodišnjih gostiju ističu važnost povezivanja kroz cijelu godinu. Dodajte ih kao prijatelje na Facebooku, sačuvajte njihove e-mail adrese i pošaljite im čestitku za blagdane. U proljeće, prije početka nove sezone možete im poslati e-mail, podsjetiti ih na ljetovanje u vašem smještaju, i eventualno im ponuditi neki popust ili posebnu pogodnost koju će imati kao stalni gosti. 

I za kraj, ljudi uvijek odlaze tamo gdje se osjećaju dobrodošlo i cijenjeno. Osim što se počinju redovito vraćati u isti smještaj, gosti se u njemu počinju osjećati kao kod kuće. Stalnim gostima nije bitno da je apartman vrhunski opremljen, već se vraćaju zbog vlasnika. Topla dobrodošlica i kvalitetna komunikacija mogu i prosječan smještaj učiniti izvrsnim. Iznajmljivač stječe nova prijateljstva, a gosti dobivaju novi dom.

Što vi radite kako biste goste potaknuli da ponovno dođu? U komentarima podijelite vašu priču s ostalim iznajmljivačima.

Za više detalja o našim uslugama posjetite: bit.ly/3eh9dAN